Over WordPress

WordPress is het meestgebruikte systeem ter wereld als platform voor websites en webshops.

WordPress

Wat ooit begon als een systeem om een weblog mee te maken, is uitgegroeid tot een veel groter platform voor grote bedrijven en merken. WordPress wordt gezien als een van de krachtigste en gemakkelijkste platformen die er bestaan. Daarnaast is het een van de populairste platformen. Wat is WordPress? Wat maakt dit systeem zo gebruiksvriendelijk? Dat lees je in dit artikel.

Wat is WordPress?

WordPress is een zogenoemd Content Management Systeem (CMS). Met dit systeem kun je heel gemakkelijk een website, blog of eventueel webshop maken en onderhouden. Het beheren kan in principe door iedereen worden gedaan. Er is geen specifieke kennis voor nodig. Dit maakt het een zeer gebruiksvriendelijk systeem.

Wat is een Content Management Systeem?

Elke website is gebouwd met HTML-codes. Voor het beheren van een WordPress-website is echter nauwelijks technische kennis nodig. Een Content Management Systeem (CMS) geeft gebruikers namelijk de mogelijkheid om een website of ander platform te onderhouden en eventueel aan te passen, zonder dat er HTML-kennis noodzakelijk is. Het systeem schrijft de code. Hierdoor kunt u zich richten op de inhoud en content van de website. Dit kan je uiteindelijk heel wat tijd en moeite schelen.

Het ontstaan van WordPress

De oorspronkelijke ontwikkelaar van WordPress is Matthew Mullenweg. De eerste versie werd destijds gelanceerd als WordPress 0.7. Dit was op 27 mei 2003. Deze is ontstaan vanuit voorloper b2 – cafelog. In eerste instantie was het bedoeld als platform voor bloggers. Het doel was dan ook om het publiceren van content op het internet gemakkelijker te maken. Ondanks dat het systeem in het begin veel minder gebruiksvriendelijk was, komen veel elementen nog steeds terug in de huidige versie.

Ontwikkeling

In de loop van de jaren heeft WordPress niet stil gezeten. Het systeem heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt. Van een eenvoudig platform voor bloggers is het uitgegroeid naar een veel multifunctioneler platform. Inmiddels kan men met WordPress blogs, websites en webshops bouwen. De enorme groei is met name te danken aan het vernieuwende karakter. Bovendien zijn er in de afgelopen jaren heel wat updates geweest. Deze zijn het systeem ten goede gekomen.

Meest gebruikte platform

Vanaf 2014 is WordPress het meest gebruikte platform voor het ontwikkelen van websites. Gebruikers hebben de mogelijkheid om zelf een goed werkende en mooie website te ontwikkelen. WordPress is niet de enige die een gratis Content Management Systeem (CMS) heeft, maar het is wel een van de grootste. Het wordt dagelijks verder ontwikkeld door ontwikkelaars vanuit de hele wereld. Plug-ins en nieuwe thema’s worden ontwikkeld en komen gratis op de markt. Het is de afgelopen jaren flink gegroeid. Een ander voordeel is dat je website goed vindbaar is in Google dankzij plug-ins die hierbij helpen.

Gratis in gebruik

WordPress is kosteloos te gebruiken. Het is gratis te downloaden en aan te passen. Hierbij maakt het niet uit of het een persoonlijke of commerciële website is. Er zijn meer dan duizenden gratis plug-ins en zogenaamde thema’s om uw website zo mooi en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Bij de meeste CMS-systemen moet u hiervoor betalen, maar bij WordPress niet. Ze zijn gratis te downloaden. De premium plug-ins en thema’s kosten wel geld.

Open Source

Open Source is een term die u vaker tegen zult komen in de wereld van WordPress. Want WP is een open source (open bron). Dit betekent dat de broncode (gratis) te downloaden is. Deze broncode is aan te passen, zonder dat ervoor betaald hoeft te worden. Het voordeel is dat ontwikkelaars van over de wereld kunnen bijdragen. Hierdoor kan iets sneller en beter groeien. WP zal altijd een open source blijven. In de praktijk wordt bij open source vaak gedacht dat iets gratis is. Dit is echter niet het geval. Het gaat er met name om dat de broncode toegankelijk is.

Werkt op een MySQL database en met PHP

WordPress werkt door middel van een MySQL database. Dit kan worden gezien als een stellingkast met verschillende vakken, de tabellen. Hier kunnen zaken in geplaatst worden. Denk aan pagina’s. Wanneer je een bericht, pagina, tag of categorie toevoegt, wordt het in deze tabel opgeslagen. Daarna wordt de benodigde informatie opgehaald uit de database en weergegeven op je website. Dit maakt het een handig en ruimtebesparend systeem. WP heeft deze database nodig om te kunnen functioneren en zonder kun je niks met WordPress beginnen. Dit is tevens van belang bij het kiezen van een hosting pakket.

PHP is de taal waarin WP is geschreven. Deze programmeertaal maakt het bijvoorbeeld mogelijk om onderdelen van de website dynamisch te tonen. Met andere woorden, voor veelvoorkomende onderdelen van de website hoeft maar een stukje code geladen te worden. Dit maakt de bouw en de werking van een website zeer efficient.

Beginnen? Kies de juiste domeinnaam

Een website begint met een idee of een bepaald uitgangspunt. Wilt u een informatieve website? Of een webshop voor het verkopen van producten? Of wellicht wil je je portfolio inzichtelijk maken. Bepaal de focus en registreer aan de hand hiervan een domeinnaam. Deze moet namelijk met het onderwerp van je website te maken hebben. Check of deze nog vrij te gebruiken is.

Minimale vereisten hostingpakket

Vervolgens is het belangrijk om het juiste hostingpakket te kiezen. Zoals eerdergenoemd is het van belang dat er een speciale WordPress hosting met een MySQL database (minstens 5.6) gekozen wordt. Tegenwoordig worden er ook wel speciale WordPress webhostingpakketten aangeboden. Met name voor beginnende gebruikers kan deze erg handig zijn. Er zijn extra opties beschikbaar, waaronder het gemakkelijk installeren van WordPress. Verder is het belangrijk naar de juiste PHP-versie (minstens 7.0) en Apache module te kijken. Een webmaster kan u hier eventueel over adviseren. Wij werken samen met semi- en professionele WordPress hostingpartijen.

Installeren WordPress

Na het afsluiten van een domeinnaam en webhostingpakket, kan WP worden geïnstalleerd. Dit kan op verschillende manieren, namelijk handmatig, met Installatron en een lokale installatie. Installatron is een speciale plug-in voor controlepanelen. Deze controlepanelen kun je gebruiken om WordPress aan te maken. Wil je liever eerst werken in een testomgeving en alles uitproberen? Dan is de lokale installatie op jou van toepassing. WordPress is standaard in het Engels. Kijk daarom – voor het installeren – in welke taal WP wordt gedownload. Verder zijn er – voor onder andere beginners – diverse handleidingen te vinden die je kunnen helpen bij het installeren van WordPress en het inrichten van de website.

Na de installatie

Voordat je de website verder gaat inrichten, zijn er nog een aantal zaken die je moet doen om de website zo optimaal mogelijk te laten werken. Ten eerste is het belangrijk dat er een goede titel en ondertitel is ingevuld. Deze wordt namelijk gebruikt door zoekmachines, zoals Google. Als het goed is heeft u deze al tijdens de installatie ingevuld. Het is ook mogelijk om deze achteraf te wijzigen. Zo zijn er nog wel meer zaken die je moet controleren. Denk aan het installeren van een Spam plug-in en een SEO plug-in. Deze laatste zorgt ervoor dat je website beter wordt gevonden in de zoekmachine van Google. Daarnaast is de beveiliging ook heel belangrijk. Hackers gebruiken namelijk vaak websites om spam te versturen. Een mogelijk gevolg kan zijn dat Google het IP-adres van uw server op de blacklist zet. Nieuwsbrieven en dergelijke zullen hierdoor bij mensen in de spambox terecht komen.

Wat zijn de mogelijkheden op een WordPress website?

Een website ingericht worden zoals jij wilt. Om deze het juiste uiterlijk te geven, kan er gebruik worden gemaakt van diverse thema’s en er kunnen teksten, foto’s, afbeeldingen en andere media op de website worden geplaatst. Je kunt ook widgets, plug-ins en andere uitbreidingen toevoegen.

Wat is een WordPress-thema?

Een thema in WP (in het Engels ook wel theme) is een reeks aan bestanden. Deze bepalen hoe uw website eruit komt te zien. Het kan ook wel gezien worden als het jasje van de website. Het thema is volledig aan te passen naar uw voorkeuren. Er zijn meer dan duizenden thema’s beschikbaar voor gebruik. Hierdoor is het mogelijk om een website te maken dat past bij jou of jouw bedrijf. Een thema of theme voor WP is hetzelfde als een template. Wil je je onderscheiden van anderen, dan is een maatwerk thema uiterst aanbevolen. Dit thema wordt uniek voor jou ontwikkeld, zodat jouw website een eigen en herkenbare uitstraling krijgt. Webmasterdienst kan je helpen bij de installatie van een standaard thema, maar ontwikkelt bovenal unieke en eigentijdse maatwerk thema’s.

Content op een WordPress website

Het is belangrijk dat een website goede content bevat. Tekst kan op twee manieren worden weergegeven, namelijk door middel van berichten of pagina’s. Wanneer je WordPress als blog gebruikt, zijn de berichten het meest van toepassing. Deze worden dan vaak in chronologische volgorde (nieuwste bovenaan) weergegeven. Pagina’s worden het meest gebruikt bij statische teksten die over het algemeen weinig worden gewijzigd.

Hulp nodig?

Als bedrijf wilt je goed voor de dag komen. Een goed verzorgde en onderscheidende website is hierbij belangrijk. Een website moet de bezoeker aanspreken, het moet passen bij de huisstijl van het bedrijf, maar tegelijkertijd moet er wel een product verkocht worden. Soms is het lastig om dit realiseren, ondanks dat WordPress een gebruiksvriendelijk systeem is. Of, wellicht heb je niet genoeg tijd om de website goed te onderhouden. Hierbij kan Webmasterdienst je van dienst zijn. Wij zorgen ervoor dat bezoekers – door middel van de website – nieuwsgierig worden gemaakt om jouw product en/of diensten te ontdekken. Wij vinden het belangrijk dat er een goede indruk wordt achtergelaten bij zowel bestaande als nieuwe relaties.

Waar staat Webmasterdienst voor?

Het terug kunnen vallen op de kennis van ervaren webmasters, dat is waar webmasterdienst voor staat. Wij helpen je bij het ontwikkelen van een nieuwe WordPress website, maar ook bij het beheren van bestaande. De website wordt gebouwd, zodat deze eenvoudig te beheren is. U heeft dan alle controle over de content. Maar het is ook mogelijk om dit te laten doen. Aan u de keus om volledige of gedeeltelijke beheer uit handen te geven. Daarnaast helpen wij je bij het oplossen van alle vraagstukken rondom je website.

Heb je vragen? Twijfel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij leggen je volledig vrijblijvend uit wat de mogelijkheden zijn die wij je kunnen bieden.

Direct advies of een offerte aanvragen

Vraag direct advies of een offerte aan. Indien je wilt worden teruggebeld, noem dan ook je telefoonnummer.

Bel of WhatsApp

+31 (0) 6 41111964


    Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring.